De vos blogt

De vos op date: Carmen

Foxy interviewWat begon als stageopdracht eindigde in een plaats rond de rechthoekige tafel. Haar grafische skills? Ongeëvenaard. Met waterdichte ontwerpen boetseert ze elke visuele identiteit in vorm. Niemand ontsnapt aan mijn spervuur van vragen, dus ook de volgende Barbaar niet. Welkom Carmen!

20220131 De Vos Blogt 139

Alle wegen leiden naar de Tuinwijklaan. Je hebt hier stage gelopen, dan even rondgefladderd, om nadien weer bij ons op stok te komen. Wat maakt werken bij De Barbaren zo bijzonder?

Ik studeerde af in 2018. Tijdens de hogeschool al had ik De Barbaren op mijn radar om stage bij te lopen. Ik was dan ook enorm blij toen ik hier daadwerkelijk werkervaring kon opdoen. Mijn stage was gevuld met een pak leuke projecten en het team nam me ook meteen op in de groep. Vanaf dag 1 mocht ik écht meedraaien, er was een groot gevoel van vertrouwen. Stiekem wist ik wel dat mijn hart nog bij De Barbaren lag, dus toen er een plek in het team vrijkwam heb ik geen moment getwijfeld. Ik ben enorm blij dat ik hier weer ben beland.

We werken hier altijd aan megadiverse projecten, geen enkele case is dezelfde. Daarnaast kan ik ook werken aan magazines, wat ik enorm fijn vind. Die zijn meer gericht en gestructureerder. Zelf werk ik ook heel gestructureerd, ik kan me dan volledig laten gaan in elke laag en elke stijl. Zeer leuk om alles tot in de puntjes perfect zetten. Die combo van magazines met pure branding, is wat ik het liefste doe.

Je zit graag met je vingers in de klei. Op je bureau vinden we een zelfgemaakte oranje lamp terug die nogal tot de verbeelding spreekt. Het is duidelijk dat je een creatief hart hebt. Waar is deze passie ontstaan?

Dat is met de paplepel ingegeven. Mijn moeder is heel creatief. Ze heeft haar eigen bedrijf en maakt gepersonaliseerde speelgoedkisten. Die beschildert ze naargelang het geboortekaartje, als een soort kraamcadeau. Ze doet dat al heel erg lang. Mijn creativiteit heb ik dus van haar. Samen met mijn oudere zus en moeder waren we steeds aan het knutselen en tekenen. Mijn zus is later grafisch ontwerp gaan studeren en ik ben haar eigenlijk blindelings gevolgd. Het leek me een fijne manier om een job te vinden die me creatief uitdaagt maar tegelijkertijd ook commercieel genoeg is om van te leven. Mijn zus werkt nu ook als graphic designer, voornamelijk als illustrator, dus wie weet kunnen we ooit nog samen een bureau openen (lacht).

Om al dat zware designwerk even naast je te leggen zet je al eens graag een hitje van vroeger op, beter bekend als goldies. Is er een band of nummer die ervoor zorgen dat je de werkdruk sneller achter je kan laten?

ABBA! Ik ben een grote ABBA-fan. ‘Thank you for the music’ is echt een prachtplaat. Mensen draaien te weinig goldies, daar kan je tenminste nog eens écht op dansen. Geef mij maar de hitjes van Kate Bush, Taylor Dane, U.S. Girls of Kim Wilde om op te dansen.

“Thank you for the music is echt een prachtplaat”

20230915 De Barbaren Profiel Website 56 Edit

Je bent afkomstig uit Nederlands Limburg. Hoe ben je in Gent verzeild geraakt?

Mijn hele familie woont in Nederland. Daar had ik al een grafische studie van vier jaar achter de rug. In Nederland studeer je namelijk iets eerder af van de secundaire school. De kunstacademies daar vond ik iets te zweverig en kunstzinnig, terwijl ik iets commerciëler zocht. Bijvoorbeeld, in je laatste jaar ben je vaak bijna alleen maar bezig met eigen onderzoek. Alle resultaten die dan tentoon worden gesteld zijn zeer experimenteel.

Via een infoavond kwam ik uiteindelijk terecht bij het Luca in Gent. Ik wist eigenlijk niet precies waar Gent lag en stond er niet bij stil dat het zo ver weg van Nederland is. Ik ben dan een kijkje gaan nemen op het Luca en het klikte meteen. Een toffe school, interessante opleiding en goede babbels met docenten. De keuze was snel gemaakt en ik besliste ervoor te gaan. Ik mocht instromen in het tweede jaar, dankzij de grafische opleiding die ik had afgerond in Nederland. Gelukkig maar, ik zag het nog zitten om te studeren, maar niet nog eens vier jaar.

Na mijn opleiding ben ik blijven plakken. Gent is echt een gezellige stad, ik had hier vrienden gemaakt, en was een leven aan het opbouwen. Terug naar Nederland gaan kon nog wel even wachten.

Last but not least! De befaamde laatste vraag, want het werk laat op zich wachten! Op wat voor opdrachten laat je met veel plezier je creativiteit los?

Sowieso de totaalprojecten. Je bent er bij vanaf de start, het is heel fijn om een project te zien evolueren. Een klant ziet even door het bos de bomen niet meer, klopt bij ons aan, geeft enkele richtlijnen en dan word je vrijgelaten in het bedenken van een creatieve oplossing. Het geeft enorme voldoening als je een project tot leven ziet komen. De website, de branding … Het volledig pakket. De combinatie tussen de creatieve vrijheid van branding en het vormgeven van magazines is voor mij perfect.

Een branding of magazine in het verschiet? Carmen is de vrouw die je zoekt. Jazeker.

Graphic design voor mijn merk