De vos blogt

Foxy Tunes

Disclaimer Liefhebbers van vinyl stoppen hier best met lezen. In het blogbericht hieronder worden situaties geschetst die mogelijks triggerend kunnen zijn voor echte record heads. Reader discretion is advised.

Foxy tunes

Zijt ge hier nog? Goed, maar zeg niet dat ik u niet gewaarschuwd heb. Ik schets even hoe onze plateninstallatie erbij ligt en dat is niet het fraaiste plaatje - pun intended.

Beeld u een schap van 1,5 meter breed in. (Da’s een afstand die ge nu maar al te goed kunt inschatten). Links ligt een dertigtal platen horizontaal gestapeld. (Krullen uw tenen al? Onze platen alleszins wel.) Op die triestige stapel uit de jaren 80 ligt een verloren mondmasker en een vossenhoofd. Vraag ons niet waarom. Rechts staat dan de platenspeler. Best een goeie, moet ik zeggen. Het probleem is alleen dat hij niet meer open kan. De kolossale bluetoothspeaker die op het deksel geparkeerd staat weegt te veel.

(Oké, tot zover het horror-gedeelte van dit artikel. Ça va daar? Ge ziet precies toch wat wittekes.)

Focytunes

Het is niet dat we niet weten hoe we een vinylplaat moeten opleggen of dat we die daar maar voor de show gezet hebben omdat elk ander hipster bureau ook een platenspeler heeft. We zijn gewoon te lui. Waarom naar 10 liedjes luisteren en u dan rechtstellen om een andere plaat op te leggen, als ge gewoon via Studio Brussel ook altijd dezelfde 10 liedjes kunt horen ZONDER u constant recht te moeten stellen. Blijkbaar luisteren we liever acht keer op een dag naar een afgrijselijk Rammstein-nummer dan af en toe van onze bureaustoel op te staan. Problematisch.

Geen zorgen, voor die luiheid worden we stevig gestraft. Misschien is het een één of andere god met een stevige dosis muzieksnobisme, misschien is het gewoon karma voor het leed dat we onze platenspeler aandoen. Weet ik veel, ik ben ook maar gewoon een vos, voor moraalfilosofie moet ge elders zijn. Ik kan alleen maar zeggen dat het opvallend is hoe vaak onze favoriete Brusselse zender Bazart, Rammstein en - op écht slechte dagen - Milow bovenhaalt. Te vaak om toeval te zijn.

Dus we dachten verder. Hoe kan een mens anno 2021 lui zijn maar toch ook deftige muziek spelen? Eén van de juniors kwam met de oplossing. “Spotify natuurlijk! Ge kunt daar alles op vinden én leuke playlists maken. Ik heb er zelf een stuk of dertig, eentje voor elke gelege…” Ik had geen tijd om verder te luisteren, want op de achtergrond klonk alweer de intro van ‘Goud’ door de speakers. Tijd om dat leed voor eens en altijd te stoppen.

De playlist bleek een schot in de roos bij De Barbaren. Ik zorgde voor een mix van Loyle Carner, KAYTRANADA en Khruangbin, met daarbij een heleboel onbekende en dus onbeminde nummers die meer waardering verdienen dan ze momenteel krijgen. Studio Brussel kan er nog wat van leren. Sure, het is nog altijd een herhaling van dezelfde vijftig nummers, maar het zijn wel steengoede nummers, en die gaan gelukkig een pak langer mee. En onze platenspeler? Tja. Die moet nu tenminste ook al niet meer naar het gebleir van Mathieu Terryn luisteren. Baby steps, people.

Je kan Foxy Tunes via de button hieronder beluisteren. Bevalt het u? Via het hartje sla je de playlist op in uw bibliotheek. Ik vul de playlist regelmatig aan met nieuwe vondsten en, niet om de radio uit te hangen, maar ... wie verzoekjes of tips heeft mag die altijd doorsturen via Instagram of via fieryfox@debarbaren.be. Verder is iedereen welkom op ons digitaal luisterfeestje, behalve fans van Jonathan Milow Vandenbroek. (’t Is niks persoonlijks, mensen. Of misschien een beetje.)

HEY SIRI, PLAY 'FOXY TUNES' BY DE BARBAREN